Konzervanty v potravinách

Žijeme v době, kdy od potravin často chceme, aby vydržely co možná nejdéle. Jejich přirozené vlastnosti to ale vylučují. A tak přicházejí na řadu takzvané konzervanty, které mají za cíl prodloužit trvanlivost. Některé konzervanty v potravinách mohou být škodlivé, jiné jsou téměř neškodné. Co je o nich dobré vědět?

Čím méně, tím lépe

Je jedno, o jaký konzervant se jedná. Laicky řečeno můžeme říci, že čím méně je různých chemických látek v konkrétním jídle, tím je to lepší. Jak proto, že není ovlivněna jejich chuť, tak i proto, že jíme potravinu, která je spojena s klasickou metodou výroby. Můžeme ji nazvat v podstatě jako potravinu, která je domácí.

Jaké hodnoty se u konzervačních látek sledují?

Nutno říci, že dnes jsou konzervanty v potravinách celkem výrazně hlídány. V podstatě už nemůže dojít k tomu, že by se v nich objevila nějaká, která je výrazně zdraví škodlivá. Konkrétní informace o konzervantech jsou vyjadřovány v různých hodnotách. Jedna nese název NOAEL a určuje to, kolik může být konkrétní látky, aniž by došlo k nepříznivému vlivu na organismus. Podobná je i hodnota ADI, která je přepočítávána na každý den běžného života.

Jaké konzervanty v potravinách jsou ty horší?

Některé jsou zcela bezproblémové. O jiných zase musíme říci, že jsou horší. Jaké se do této skupiny řadí? Sice jsou povoleny, ale existují studie, které v několika ohledech vycházejí negativně. Příkladem jsou látka, jako je sorban sodný, formaldehyd, octan amonný a řada dalších takzvaných Éček.

Jde to i přírodní cestou

Dobré je připomenout, že konzervanty v potravinách nemusí být vždy nezbytné. Stále existují i různé přírodní formy konzervace. Nejznámějším konzervantem je třeba obyčejná sůl. Dále je dobré říci, že trvanlivost umí uchovat třeba i jenom obyčejné sušení. Dále nezapomínejme ani na oblíbené zavařování.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *